6. doğruların ve yanlışların faydalı ve zararlı şeylerin öğrenilmesinde toplumun bütün kesimleri farklı sorumluluklar taşımaktadırlar.
Her birimin vazife ve sorumlulukları çok farklıdır. Her birinin vazifelerini layıkı ile yapması halinde bu tehlikeden kurtulmamız mümkün olabilir.
Bunun için iki neslin çok iyi yetiştirilmesi şarttır. Bu hizmetlere öncelik verilmelidir. En iyi şekilde ifa edilmesi için azami ihtimam gösterilmelidir. Masraflardan kaçınılmamalıdır. Maliyet sebebi ile ihmal ve gecikme yapılmamalıdır. Bu müessese olarak azami fedakarlık gösterilmelidir.
EN BÜYÜK, EN ÖNEMLİ SORUMLULUK DİYANET İŞLERİ BAŞKANINA AİTTİR
En kısa ifade ile dinimizin hayatı tanzim eden emirlerinin ve tavsiyelerinin kolay anlaşılmasını sağlayacak hutbeler ve vaaz konuları hazırlanarak bütün camilerde ve mescitlerde bunların anlatılması sağlanmalıdır.
Bu hizmetleri ifa edecek din görevlilerinin öğrenim-eğitim ve tekamülleri için her türlü tedbirler süratle alınmalı ve tatbik edilmelidir.
Din görevlileri için yeni bir hizmet anlayışı tarifi yapılmalıdır. Bu anlayışın yerleşip gelişmesi için kontrol müeyyidesi ve taltif sistemleri belirlenmelidir.
Kendini farklı ve üstün gören, cemaatten hürmet ve hizmet bekleyen, cemaatle kaynaşamayan, cemaate yeni ve farklı hizmetler sunamayan, mesaisinin tamamını din hizmetlerine veremeyen görevliler vazifeden bir plan dahilinde el çektirilmelidir. Yerlerine yeni ve gelişmiş bir hizmet anlayışı ile yetişenler getirilmelidir. Hal ve hareketi ile örnek olabilecek iyi bir eğitim ve öğretimle yetişmiş, şevkli, fedakar, verimli din görevlileri ile İslamiyet’in doğru öğretilmesi sağlanmalıdır.
İKİNCİ BÜYÜK SORUMLULUK, DEVLET İDARESİNİ ÜSTLENEN MAKAM SAHİPLERİ İLE LİDERLERE DÜŞMEKTEDİR
Eğitim hizmetleri için imkanların elverdiği azami kaynak ayrılmalıdır. Eğitim seferberliği ilan edilmelidir.
Eğitim kalitesi bütün devlet birimlerinde yükseltilmelidir.
Eğitim, öncelikli hizmet haline getirilmelidir.
Bütün liderler ve bütün makam sahipleri ve bütün yetkililer, bu bölünmüşlüğün ve kutuplaşmaların giderilmesi için gerekli olanları tespit edip bunların gereklerini yerine getirmeyi asli bir mükellefiyet olarak kabul etmelidirler. Bilhassa kötü örneklere ve haksız icraatlara son verilmelidir.
Milletin güvenini kazanarak, güzel örnekler vererek, bu konuda fedakarlıklar yaparak, birlik ve huzurun sağlanmasına yardımcı olmalıdırlar.
AİLE BÜYÜKLERİNİN VAZİFESİ
Bu konuda ailelerin gerekli bilgilerin çocuklara öğretilmesinde bilhassa dört yaşından başlayarak özel tedbirler almaları, çocuklara öğrenmeyi sevdirecek ve kolaylaştıracak metotlar bulmaları gerekir.
Hikaye kitapları okuyarak, okunanları ve anlatılanları, karşılıklı konuşmalarla tekrarlayarak hafızalara iyice yerleşmeleri sağlanmalıdır.
Gıda ve beslenmeye gösterilen ihtimam, bu konuda da gösterilmelidir.
Bir arkadaş gibi hareket ederek, güzel davranışlar sergileyerek, güzel örnekleri nazara vererek çocuklara yardımcı olunmalıdır.
İLAHİYATÇI BİLİM ADAMLARININ YAPMASI GEREKENLER
Dinin hayatı tanzim eden emir ve tavsiyeleri, meslek ve yaş durumları dikkate alınarak yardımcı ders kitapları ve bilgi rehberi mahiyetinde asrın idrakine uygun bir muhteva ile kolay ve anlaşılır bir üslup ile hazırlanmalı, gerekli hallerde bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaları sağlanmalıdır.
Bunun için heyetler kurulmalı, hizmet müesseseleri ile müşterek çalışma imkanları araştırılmalı ve bulunmalıdır.
İhtiyaç sahiplerinin İslamiyet’i doğru ve kolay şekilde öğrenmeleri, anlamaları ve yaşamaları için tedbirler alınmalıdır.
Bu faaliyetlerde kâr gayesi güdülmemeli, kârlılık yerine hizmet gayesi öncelikli konu olmalıdır.