91. Servetine, makamına, kuvvetine, yakın çevrene, sana itaat eden ve tabi olanlara güvenip karar verme. Doğru düşünemezsin. Hak ve hakikatleri, niyetini, muhtemel gelişmeleri, gelecek ihtiyaçlarını, bilgi ve tecrübe birikimlerini dikkate alarak düşün ve böyle karar ver.
92. Paylaşmayı bil. Paylaşmayı, çalışma hayatının bir gerçeği kabul et. Kazançları ve menfaatleri paylaşabildiği nispette onların devamlılığını emniyet altına alabilirsin. Sıkıntılarını paylaşarak azaltır başkalarının mutluluğunu da paylaşarak huzurunu arttırırsın.
93. Aklına, tecrübene ve itibarına da aşırı ve devamlı güvenme. Bu halin seni Allah’a ilticadan alıkoyar. Enaniyetini kuvvetlendirir. Seni Allah’ın rahmetinden mahrum bırakır. Aklından istifadeyi azaltır. Yanlış kararlar vermene zararlara uğramana sebep olur.
94. Günahlardan ve kötülüklerden korunmak için evvela bunlardan uzak kalmaya çalışmak gerekir. Uzak kalmanın en kolay ve en emin yolu ise, güzel ahlak sahibi, hayırlı ve faydalı kişileri dost edinmek ve onlarla komşu olmaktır.
95. Bir şeyi gereğinden çok fazla düşünerek kendini sıkıntıya sokabilirsin. Keza çok düşünülecek bir şeyi de az düşünerek, mahrumiyetlerle karşılaşabilirsin. Dünya ve ahiret kazancına vesile olacak şeyleri çok düşün. Bunun için çok zaman ayır. Dünyana ve ahiretine faydalı olmayan şeyleri az düşün ve az zaman ayır.
96. Kendini insanlara beğendirmeye çalışma. Sana fayda getirmez. Yükünü arttırır. Cüzi ve geçici bir lezzet karşılığı sana hamallık yaptırır.
Kendini Allah’a beğendirmeye talip ol. Bunun için gayret et. Yükün hafifler. Hayattan devamlı lezzet alır ve huzurlu yaşarsın.
Kendini Allah’a beğendirmeyenin en emin yolu ise Allah’ın emrettiklerini yapıp men ettiklerinden uzak kalmaktır.
97. Her türlü iyilikleri Allah’ın rızasını niyet ederek yap. Her işte Allah’ın rızasını gaye edin. Gösteriş ve şöhret için hiçbir şey yapma. Yaptıkların varsa onları da terk et.
98. Huzurlu ve itibarlı bir hayat yaşamak, ömrünü israf etmeden iyi değerlendirmek için ihtiyaç duyacağın bütün fikirleri ve lüzumlu olan bütün bilgileri hadis-i şeriflerde bulabilirsin. Hadis-i şerifleri devamlı oku. Peygamber efendimizin hal ve hareketlerini örnek al. Böylelikle maddi ve manevi tekamülünün sağlamış olursun.
99. Akıldan ve muhakemeden istifadeyi arttırmak için üç şeye mutlaka ihtiyaç vardır:
Doğru ve gerekli bilgiler,
halis bir niyet,
günahlara sebep olan hallerden uzak kalmak.
Bunları yerine getirdiğin nispette aklından istifadeni arttırabilirsin.
100. Bu asırda muvaffak olmak ve üstünlük sağlamak için ilim tahsil etmek, ihtisaslaşmak, vasıflı insan yetiştirmek şarttır. Diğer bütün şartlar yerine getirilse bile bu üç şartın eksikliği nispetinde sıkıntılarla, mahrumiyetlerle karşılaşılır.
101. Endişe duyarak, korkarak Allah’a iltica ederek yaptığın işlerden emin olabilirsin. Kendini beğenme ve güven duygusunun hakim olduğu hallerde yaptıklarından emin olma. Hataların ve yanlışların olabilir.
Her türlü maddi sebeplere riayet ettiğin hallerde bile Allah’a iltica etmeyi unutma ve ihmal etme.
102. Allah’a iltica etmeyi unutarak veya ihtiyaç duyarak yaptığın ve çok iyi bildiğine inandığın konularda çok büyük yanlışları yapabilirsin. Bu tavsiyemizi hatırlayarak en çok bildiğini zannettiğin konularda daha dikkatli ol. Allah’a ilticanı artır. Sonra karar ver.
103. Bildiğin konulara biliyorum diye nazar etme. Böyle yaparsan kendini öğrenmekten mahrum bırakırsın. Bildiğin meselelerde bile öğrenebileceğin çok şeylerin olabileceğine inan. Böylelikle öğrenmeye devam edebilirsin.
104. Bir şeyi öğretmeye talip olursan kolaylaştırarak ve sevdirerek öğretmeyi tercih et. Bunu sağlayacak metotları bul, öğren ve geliştir.
105. Manevi mertebenin yükselmesi için;
- Arz ve fakrnı devamlı hisset.
- Şefkatini ziyadeleştir.
- Düşünerek, tefekkür ederek yaşa.
- Her şeyde ve herhalde Allah’ın rızasına talip ol.
- Her türlü sıkıntılara, musibet ve belalara sabret.