76. Sıkıntıların ve üzüntülerin neticelerinin senin için hayırlı olmasını istiyorsan şikâyet etmeden sabret. Sıkıntılarının ve üzüntülerinin ya günahlardan temizlenmene veya manevi ve maddi tekâmülüne ya da daha büyük bir belanın ve musibetin def edilmesine vesile olacağını düşün.
77. Kendini savunmayı alışkanlık haline getirme. Kusurlarını ve yanlışlarını kabul edip özür dilemeyi bil. Kusur ve yanlışların tekrarlanmaması için gayret et. Gerekli tedbirleri al. Rahat eder, huzur bulur ve tekâmülünü kolaylaştırırsın.
78. Hâdisatın seyrini ve gelişmelerini Allah hikmeti ile takdir etmektedir. İnsanların aklı bu hikmetleri layıkıyla ihata edemez. Sen vazifelerini eksiksiz yapmaya çalış hadisatın gelişmelerini önlemeye, insanların gücü yetmez.
79. Asli vazifelerini terk edip vazifesi olmayan ve ifa edemeyeceği işlerle meşgul yeti tercih edenlerden olma. Ömrünü israf etmiş olursun. Vazifelerini yapamamanın üzüntülerini çekersin. Bedbin ve huzursuz olur, ye’se düşersin.
80. Hidayetten mahrum kalmış, dalalet içinde yaşayan insanı hor ve hakir görme. Bunların hidayetlerine vesile olmaya çalış. Bunu yapamıyorsan ıslahları için dua et.
81. Gerekli olan bilgileri tam ve doğru olarak öğrenmeden bir konuyu düşünmeye talip olma. Vaktini israf etmiş olursun. Eksik ve yanlış bilgilerle yapacağın düşüncelerle doğru neticelere varamazsın. Hem kendine, hem de sana güvenenlere zarar verirsin.
82. Güzel ve faydalı şeyleri öğren. Bunları geliştir. Daha faydalı ve daha güzel hale getir. İnsanların ve mahlûkatın istifadesine sun. Bu çalışmaları ibadet olarak kabul et.
83. Kıymeti ne olursa olsun taşıyamayacağın yüklerin altına girme. Ezilirsin. Onlardan istifade edemezsin. Taşıyabileceğin kadar sorumluluk yüklen. İtibar görürsün, huzur bulur ve rahat edersin.
84. İhtiyaçlarını azalttıkça nimetlerin lezzetleri senin için ziyadeleşir. Huzur bulur ve rahat edersin. İhtiyaçlarını artırmadan hayatın devamını sağlamayı gaye edin. Başarabilirsin.
85. Her şeye ihtiyaç seviyesinde yapmaya talip ol. Zaruretlerin ve fevkalade hallerin dışında ifrat ve tefritlerden kaçınıp uzaklaş.
İhtiyaç kadar uyu ve dinlen
İhtiyaç kadar ye
İhtiyaç olanları öğren
İhtiyaç olanları düşün
İhtiyaç kadar tedarik et
İhtiyaç kadar sarf et
İhtiyaç kadar çalış
İhtiyaç kadar biriktir.
86. Önemli konuları, dar zamanlarda ve sıkıntılı hallerde konuşma ve değerlendirme. Rahat ve huzurlu bir ortamda, gereği kadar zaman ayırarak konuş, düşün ve değerlendir.
87. Zaruretler dışında hiçbir konuda acele karar verme. Acele vermiş olduğun kararları ilk fırsatta yeniden değerlendir. Hatalı ve yanlış karar vermiş isen uygulamayı hemen durdur. Alınan yeni kararın icra edilmesini sağla.
88. Sahip olduğun her şeyi emanet olarak kabul et. Bunların emanet olarak sana verildiğini düşün.
Sağlığını, servetini, ilmini, tecrübenin, makamını, aile fertlerini, komşularını, akrabalarını, bunların benzerlerinin hepsini Allah’ın emaneti olarak gör. İslam dininin emir ve tavsiyelerine göre bunlara muamele et. Onları muhafaza et. Onlardan istifade et.
89. Bu emanetleri kendi malın gibi görüp emir ve tavsiyelerin dışına çıkıp dilediğin gibi hareket etmeye ve kullanmaya talip olma. Böyle yaparsan emanete ihanet cezasını çekersin. Bu ceza dünyada sıkıntı ve ıstırap, ahirette ise azap şeklinde tecelli eder.
90. Sadece kendi kusurlarını ve yanlışlarını araştırıp görmeye talip ol. Böyle yaparsan başkalarının kusuru ve yanlışlarını aramaya ve görmeye çalışmazsın. Başkalarının kusuru ve yanlışlarını araştırıp görür ve konuşursan kendi kusuru ve yanlışlarını göremez ve kabul edemez hale gelirsin.