51. Senin icraatlarından, düşüncelerinden, tercihlerinden kaynaklanan sıkıntılardan ve üzüntülerden seni kimse kurtaramaz. Kendi kendini kurtarabilirsin. Kusurlarını ve yanlışlarını gör ve kabul et. Terk etmeye çalış. Başkalarını suçlu görmekle, başkalarını itham etmekle sıkıntılarını arttırmış ve kendini aldatmış olursun.
52. Münakaşa ederek, iddialaşarak insanlara bir şeyi kabul ettiremezsin. Bir şeyi zorla kabul ettirmeye çalışma. Böyle yaparsan insanları kendinden uzaklaştırabilirsin.
53. İnsanları, şefkatle yaklaşarak, onlara yardımcı olarak, yumuşak bir üslupla konuşarak kendine yaklaştırabilirsin.
54. Düşünmeyi çok önemli bir ihtiyaç olarak gör. Düşünmeyi ibadet kabul et. Düşünmek için ayırdığın zamanı devamlı arttır. Düşünmeyi alışkanlık haline getir. Hiç aksatmadan sürdür. Verimli düşünmenin metotlarını öğren.
55. Israr ve icbar ile bir şeyi kabul ettirmeye talip olma. İzah ve tebliğ ile ittifak et. Örnek olacak hareketlerle, kısa ve öz, kolay anlaşılır konuşmalarla müessir olmayı tercih et.
56. Allah’ın layık görmediği veya nasip etmediği bir şeyi sen sevdiklerine kazandıramazsın. Bunun için ısrar etme. Hem sen, hem de sevdiklerin çok sıkıntı çekersiniz. Teşebbüs et, bir iki deneme yap, netice alamazsan vazgeç. Dua ederek sabırla bekle.
57. Dargınlık ve kırgınlıkların giderilmesi için ilk teşebbüsü sen yap, ilk adımı sen at. Beşeri münasebetlerde halinle, davranışlarınla, konuşmalarınla örnek olmaya gayret et.
58. Kötülüklere iyilikle mukabele et. Kusurunu itiraf edip özür dileyenleri affet.
İnsanlara faydalı olmayı ve iyilik yapmayı gaye edin.
Doğruluğu ve dürüstlüğü asla terk etme.
Bunları yapabildiğin nispette Allah katında da, insanların nazarında da itibarlı bir kişi olursun.
59. Güzellikler de, çirkinlikler de senin içinde mevcuttur. Hangisini geliştirirsen sen de o hal tezahür eder ve öyle görünürsün.
60. Huzurlu yaşamanın önemli bir şartı da, maddi ve manevi kanunları öğrenip onlara riayet etmektir. Bu kanunlara riayetsizlik mutlaka huzursuzluk ve mahrumiyet getirir.
61. Kalıcı ve devamlı olan üzüntülerin önemli bir sebebi; kadere, Allah’ın takdirine rıza göstermemektir. Muradı ilahiyi kabul etmek istemeyen, takdiri ilahiye karşı mücadele eder tarzda hareket eden kişi, kendini helake götürür. Bu durumdaki kişilere kimse yardımcı olamaz.
62. Maddi ve manevi kazançların muhafazası, maddi ve manevi kazanç elde etmekten daha önemlidir ve zordur. Kazanmış olduklarının korunmasını, fazla kazanç elde etmeye tercih et.
63. Allah’ın her takdirinde mutlak hayır vardır. Musibet ve belaların içinde bile Allah’ın rahmetinin tecellileri gizlidir. Feraset ve basiret sahibi olanlar, bu gizli rahmet tecellilerini görebilirler. Allah’ın takdirinde hayır ara, hayır bekle.
64. Neticeleri takdir eder Allah’tır. İnsanın vazifesi çalışmak, öğrenmek, düşünmek, tedbir almak ve sabretmektir. Bunları layıkıyla yap. Takdir edilenle yetin. Senin için hayırlı ve faydalı olanın bu olduğunu bil.
65. Bilgisizlik, öğrenme ile aşılır.
Çalışma şartları tedbirler alınarak zamanla iyileştirilebilir.
Hislerin etkilerini insandan gidermek zordur. Akıl, muhakeme ve vicdanın, hisleri ve arzuları devamlı baskı altında tutması gerekir. Bunun ömür boyu devamı lazımdır.
66. Devamlı yapılan işler başlangıçta ne kadar zor olursa olsun zamanla kolaylaşır. İşlerde devamlılık, kolaylık sağlar. Kabiliyetleri geliştirir, mahareti arttırır, mesleklerde başarı ve itibar elde edilmesine vesile olur.
67. Meşru ve helal olmayan işlerle meşgul olma. Böyle meşguliyetler sıkıntıları arttırır, huzursuzluk verir, dert sahibi eder ve bereketten mahrum bırakır.
68. İnsanların bilgisizliğinden istifade ederek, onların güvenini istismar ederek kazanç sağlamaya asla talip olma. Mesleğini devam ettiremez hale gelirsin. Geçim sıkıntısı çekersin.
69. Uzuvlarını ve organlarını emanet olarak gör ve kabul et. Hakiki sahibi olan Allah’ın emir ve tavsiyelerine göre onları kullan ve muhafaza et.
70. Acizlere, yoksullara, yaşlılara ve hastalara yardım etmeyi vazife bil. Aile fertlerine ve yakınlarına bu şuurla ve bu anlayışla muamele et. Vazifelerini layıkıyla ifa etmenin çarelerini bul ve gerekenleri yap.
71. Sahip olduklarının muhafazasını istiyorsan, halinden hiç yakınma. Her halinde Rabbine şükret.
72. Sıkıntıların artması hallerinde, beterin beterinden koru diyerek Allah’a iltica et, duada bulun. Sıkıntılarını dua vakitleri olarak gör.
73. Bütün sıkıntılarının sebeplerini kendinde ara. Bunu alışkanlık haline getir. Tekâmül edersin. Sıkıntılarının sebeplerini hariçte arama. Buna alışır ve mahrumiyetlerini artırırsın.
74. Sıkıntıların artarak ıstırap verir hale gelince Allah’a iltica et. Hangi hallerinden dolayı bu cezalara müstahak olduysam beni affet, diye yalvar bilhassa namazlarından ve zikirlerinden sonra, bu duayı devamlı yap.
75. Allah’ın takdirlerinde mutlaka hayır vardır. Buna inanarak hadiselere bak ve düşün. Kaderin takdirindeki gizli rahmet tecellilerini görmeye çalış. Göremezsen bile, ümit ile bekle ve sabretmeyi bil.