26. Gayeleri ve idealleri olmayan insanlar başkalarına tabi olarak yaşamak mecburiyetinde kalırlar. Ömürlerini verimli şekilde kullanamazlar. Geçim derdiyle meşgul olurlar.
27. Cahil, zalim ve nankör olan insanlarla hiçbir zaman devamlılık gösteren müşterek çalışman olmamalıdır. Zaruret hallerinin dışında bu kişilerle konuşmamayı tercih etmelisin.
28. İyi ahlak sahibi kişilerle günahkâr bile olsalar arkadaşlık yapabilirsin. Böylelikle onların ıslahına da sebep olabilirsin. Ancak kötü huy ve kötü ahlak sahibi insanlarla ibadet de yapsalar dostluk kurmamayı tercih etmelisin.
29. Allah’ın emirlerine tabi olmadan huzurlu bir hayat yaşanamaz. Allah’ın emirlerine tabi olmadan huzurlu bir hayat elde etmek isteyenler ömürleri boyu huzuru bulamazlar. Buna inanabilirsin.
30. Aile fertlerine ve yakın dostlara yardım etmek ve onlara faydalı olmak vazifedir. Asla terk edilmemeli ve devam ettirilmelidir. Bir karşılık beklemeden yapılmalıdır.
Ancak bu kadarla istifa edilmemelidir. Onların tekâmüllerini ve doğru düşünmeyi öğrenmelerini sağlayacak çareler de tespit edilmesi ve gereklerinin yapılması vazife olarak görülmelidir.
31. İnsanlara hizmet etmek ve faydalı olmak isteyenler, onların sevgisini ve güvenini kazanmakla işe başlamalıdırlar. Böyle yapanlar başarıya kolay ulaşırlar.
Güven ve muhabbet kazanılmadan başarı da devamlılık sağlanamaz.
32. Meslek ve çalışma hayatında hedeflerin olmalıdır. Büyümek ve genişleme konularında sınırları iyi ve dikkatli belirlemelisin. Verimliliği devam edebilen ve muhafazası mümkün olabilen büyüme hedeflerini tercih etmelisin. Devamlı olamayan ve emniyeti sağlanamayacak büyümeler talip olmamalısın.
33. İşine ve vazifesine sadakatle bağlı olan, mesuliyet duygusu yüksek, görevini severek yapan, dürüst olan, doğruluktan ayrılmayan, şevkle ve azimle çalışan, çalışmayı ibadet anlayışı ile devam ettirenler ilhama mazhar olurlar. Allah’ın himayesine nail kılınırlar.
34. İhtilafların hallinde devamlı anlaşmayı tercih et. Sulh için gerekirse fedakârlık yap. Yapacağın fedakârlık karşılığında ibadet sevabı kazanacağına inan. Böylelikle huzuru da asgari maliyetle elde etmiş olursun.
35. Bilmediğin konularda konuşmamaya alışkanlık haline getir. Bilenlerin yanında bilmediğin konulardan bahis açma. Bilmediğin konuları, bilenlerle asla tartışma. Tartışırsan itidalini muhafaza edemezsin. Zarar görürsün. Kaybedersin.
36. Bilmediğini söylemekten çekinme. Bilmediğini söyleyerek bilenlerden daha çok faydalansın. Onlardan farklı alaka görebilirsin. Himaye ve destek elde edebilirsin.
37. Kötü huy ve kötü ahlak sahibi, cahil, zalim ve nankör kişilerden bir ricada bulunma. Bunlardan yardım talep etme. Aksi hallerde büyük bedeller ödemek, tahammülü zor sıkıntılar çekmek mecburiyetinde kalırsın.
38. En büyük israfın ömür ve zaman israfı olduğunu devamlı hatırla. Zamanını ve ömrünü en iyi şekilde değerlendirmek için devamlı düşün ve her türlü tedbirleri almaya çalış.
39. Hiddet, şiddeti ve öfkeyi hayatından çıkarmaya gayret et. Hiddet, şiddet ve öfke olmadan yaşamaya talip ol. Zamanla başarabileceğine inan.
40. Olduğundan fazla görünme. Aksi halde sıkıntı çeker zarar görürsün. Olduğundan daha az görün, rahat eder ve kazanırsın.
41. Ehliyetli ve güvenilir kişilerden sorarak öğrenmeyi, okuyarak öğrenmeyi tercih et. Öğrenmeyi kolaylaştırırsın. Verimlilik sağlarsın. Zamandan tasarruf edersin.
42. İnsanların iyi ve güzel taraflarını ve vasıflarını, gelişebilecek gizli kabiliyetlerini görmeye gayret et. Böylelikle onlardan gereği kadar faydalanabilirsin.
43. İnsanların kusurlarını ve yanlışlarını arama. Görürsen onların giderilmesine şefkat göstererek yardımcı ol. Böylelikle insanlarla iyi münasebetler kurar, onlardan yardım ve destek görürsün.
44. Hâlinden şikâyet etme. Şikâyet etmeyi alışkanlık haline getirirsen, neticede sıkıntılarını arttırmış olursun. Şikâyet etmenin tek neticesi budur.
45. Şikâyet, huzurun kaçmasına sebep olur.
Şikâyet etmeyi huy edinen huzurlu hayat yaşayamaz.
Huzurlu hayat yaşamanın ilk şartı, halinden şikâyet etmeyi terk etmektir.
46. Kendini tanımaya talip ol. Kifayetsizliklerini ve zaaflarını araştır, tespit Edip kabullen. Böylelikle haddini bilirsin, dikkatli ve tedbirli olursun. Kayıp ve zararlarını Önler, sıkıntılarını da azaltırsın.
47. İmkân ve kabiliyetlerini aşan işlere girme. Kendini yıpratırsın. Gereksiz ve faydasız zahmetlere katlanmak mecburiyetinde kalırsın.
48. İtibar çok zor kazanılır. İtibar sahibi olmak uzun bir zamanı gerektirir. Ancak çok kolay şekilde ve kısa bir zamanda kaybedilebilir. Bunu bil ve dikkatli ol.
49. İtibarın sağlayacağı imkânları ve kolaylıkları, servet ve makam sağlayamaz. İtibar kaybını önlemek, servet kaybını önlemekten daha zordur. Farklı tedbirleri ve farklı fedakârlıklar gerektirir.
50. Yaşadığın sıkıntıların, Üzüntülerin ve mahrumiyetlerin senin tercihlerinin ve düşüncelerinin mahsulü olduğuna inan. Tercihlerini yaparken geleceği düşün, azami dikkat et ve gerekli ihtimam göster.