Kıymetli camiamızın aziz mensupları;
Öncelikle Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize ve üzerimize olsun.
Bizleri bir kadir gecesi’ne daha ulaştırdığı için yüce Rabbimize ne kadar hamd ve şükür etsek de azdır.
14 asır önce kadir gecesi nasıl ki bize Kuranı getirdi. Bize Kur’an’ın rahmetini, sevgisini, Kur’an’ın adaletini, merhametini getirdi. Bu kadir gecesinin de milletimize, acılar içerisinde kıvranan alem-i İslam’a ve hassaten Filistinli kardeşlerimize ve bütün insanlığa; merhamet, adalet getirmesini, sevgi ve muhabbete vesile olmasını yüce Rabbimiz’den niyaz ediyoruz.
Muhterem camiamız; kadir gecesi aslında insanlığın kadr-ü kıymetini yücelten bir gecedir. Çünkü rabbimiz Kur’an-ı Kerim’i göndermekle bu gecede insanlığın kadrini ve değerini yüceltmek istemiştir. Zira Kur’anda mütekellim kendisi, muhatap ise efendimiz (a.s.v) adına tüm insanlardır. İnsanlığın değer ve kıymeti ancak; kadir gecesi ile ve kadir gecesi’nin getirdiği Kur’an’la ve Kur’an’ın getirdiği adalet, merhamet ve muhatabiyetle kalitesi ve değeri yücelebilir. Kadir kelimesi; aslında izzet, şeref, itibar, kıymet ve kalite demektir.
Yaşadığımız fani hayat içerisinde; birbirimizin kadrini, kıymetini bilerek onurlu bir hayat yaşamak ve bizi yaratan rabbimize karşı ubudiyet vazifemizi hakkıyla ifa etmenin, hukukullah ve hukuk-u ibadın tezahürü için bu gece bir milat, bir öz ve özet ve adeta hayır ve kemalatın başlangıcı ve fezlekesidir.
İşte bu hakikat ve hikmete binaen; bu geceye Kadir gecesi denmiştir.
Hakkında sure nazil olan kadr-u kıymeti Allahu Azimüşşan tarafından anlatılan başka bir gece Kur’an’da geçmemektedir. Zira Allah c.c. bu geceye itibar ederek kıymet atfetmiştir. Ve kitapların en şereflisi olan Kur’an-ı Kerimi indirmeyi bu gecede taktir etmiştir.
Kadr suresinin birinci ayetinde yüce rabb’imiz; Bu gecenin kadri’nin kıymetinin neden yüce olduğunu Kur’an-ı Kerimin inzal edildiği gece olarak nazara veriyor.
Hatta Ramazan ayının da aslında mübarek oluşunun en büyük sebebinin; Kur’an-ı Kerimin Ramazan ayında nazil olduğu ifade ediliyor. “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, bir rehber ve doğruyu yanlıştan ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır.” (Bakara-187)
Kadir suresinin diğer ayetlerinde ise Kadir Gecesi’nin kıymetini anlatmaya devam ederek, o gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu söylüyor.
Bin ay ise ortalama 80 yılı geçen bir zaman dilimi olup insanların ortalama ömrüdür. Bu ayeti kerime bize aynı zamanda iki büyük mesaj veriyor.
Birincisi; bu sure aynı zamanda; “Ey insanlar hayatınızın, ömrünüzün ve davranışlarınızın hakkını veremeyip kusur ve yanlışlarınız olmuş ise, yeise ve ümitsizliğe düşmeyin Allah’ın rahmeti sonsuz ve muhittir. Vesile olarak bin Aydan daha hayırlı olan kadir gecesinin hakkını ifa ederek, hayatınızın aksayan yönlerini ve kusurlarını toparlayabilirsiniz.”
“Nasuh bir tövbeyle nedamet eder ve aynı hataları ve günahları ısrarla işlemezseniz benim affıma mashar ve rızama nail olabilirsiniz.”
İkincisi; RUHU’L-KUDÜS yani Cebrail a.s. ve meleklerin de o gecede tan yeri ağarana kadar arza inip müminlerin arasında bulunmaları ve onlara bir nevi arkadaşlık yapmalarıyla da insanların değer ve kıymetini muhtevi mesajları nazara vermektedir.
Bu vesile ile; bin Aydan daha ahyırlı olan ve seksen yıllık baki bir ömrü kazandıran leyle-i kadrinizi tebrik ve tes’is eder; camiamıza, ülkemize, alem-i islama ve tüm insanlığa hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Kadi-ül hacattan niyaz ederiz.