Gelecek Kurban Bayramımızı tebrik ve tes’id ederiz. Ülkemize, İslam alemine ve tüm insanlığa huzur, mutluluk ve saadetler getirmesi dileğiyle…
İslam literatüründe yakınlığı ifade eden iki kelime; karib, akreb… Karib yakın manasını ifade ederken akreb onun muzaafı olan en yakını ifade eder. Kul Allah münasebetinde bu iki kelimenin kullanıldığını görürüz. Allah’ın kuluna sonsuz yakınlığını söylerken –akreb- kelimesini kullanırız. Allah’ın kuluna akrebiyeti vardır deriz. Akrebiyet-i İlahiyyeden bahsetmiş oluruz.
Kulun Allaha yakınlığından bahsederken –karib- kelimesini kullanırız. Kurbiyyet-i ademiyyeyi nazara vermiş oluruz. Kelimenin kökü kurb; yakınlık demek. Karib yakın olan, KURBAN ise o yakınlığı sembolize eden, feda edilenlerin tamamına atfedilen isimdir.
Peygamberler; yapmış oldukları tebliğ vazifesine mukabil hiçbir beklentileri olmamıştır. Kendilerini Rablerine adamışlar, tebliğde feda etmişlerdir.
Sahabeler; hem malları hem canları ile peygamberinin yanında bulunmuş, her zorlu şartlarda biatlarını seve seve tazelemiş, “Ebi, ümmi, nefsi fedaike ya Rasulallah…” demişlerdir. Sıddıkiyyette fedai olmuşlardır.
Şehitler; vatanı, milleti, dini, devleti, kutsal olan her şeyi için ölüme gülerek gitmişler. Şehadet şerbetini içerlerken o fedailiğe ilk lütuf ve ikram olarak ölüm acılığını hiç mi hiç hissettirmez Latif olan Allah. Ve ayetleri ile bize tembihatta bulunur. “ “Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler‘ demeyin. Bilâkis onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz. (Bakara Suresi 154)”
“Hattâ kesilmek için yatırılan bir hayvan, bir şey hissetmez. Yalnız bıçak kestiği vakit hissetmek ister; fakat, o his dahi gider, o elemden de kurtulur.” Canını feda eden bir hayvan için dahi böyle bir eser-i rahmet var.
“Rahmân’ın nihayetsiz rahmetinden uzak değil ki, nasıl vazife uğrunda mücâhede işinde telef olan bir nefere şehâdet rütbesini veriyor ve kurban olarak kesilen bir koyuna, âhirette cismânî bir vücud-u bâkî vererek Sırat üstünde sahibine burak gibi bir bineklik mertebesini vermekle mükâfatlandırıyor.”
Salihler; İmanın muhakkak sonucu olan salihatı kendilerine esas almışlar, sünnet-i seniyyeden inhiraf etmeden hayatlarını idame etmişler, bunun için hislerini heveslerini ve nefislerini feda (kurban) etmişler kalp ve ruhun derece-i hayatında yaşamışlar.
Ondandır ki; Nisa Suresi ﴾69﴿ ayette “ Kim Allah’a ve peygambere itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler, sıddıklar, şehidler ve sâlih kişilerle beraberdirler; bunlar ne güzel arkadaşlardır!” buyurur Cenab-ı Hakk…
İşte kurban; bu yakınlığın ve beraberliğin en bariz numunesidir. Zira kendini Hakk’a feda edenlere sen de kurbanın ile dahil olmuş oluyorsun.
Kurban; Allah’a olan teslimiyeti anlatır bize… Bir vecibe olarak kestiğimiz kurbanlar İbrahim (as) dan bize tevarüs etmiş ve bizim Allah’a yakınlığımızın ayrı bir göstergesi olmuştur. Allah (cc) Hz. İbrahim’e (as) oğlunu kurban etmesini emretti, yâni çetin bir imtihan yaptı.
Baba oğul bu imtihanı tam bir teslimiyetle kazandılar. İbrahim ailesinin bu teslimiyetine mükâfat olarak Cenab-ı Hak Hz. İsmail’i (as) bağışladı ve yerine bir koçun kurban edilmesine izin verdi. Bu kulluk imtihanından yüz akıyla çıkmaları mü’minler için bayram olmuştur. Bir fedâkârlık ve ziyafet sofrası açılmıştır.
Şu da bilinmelidir ki; Hac suresi 37. Ayette “Elbette onların etleri ve kanları Allah’a ulaşmayacaktır. Ancak O’na sizin takvanız erecektir. Onları bu şekilde sizin buyruğunuza verdi ki, size yolunu gösterdiğinden dolayı, Allah’ı tekbir ile yüceltesiniz. (Ey Muhammed!) Vazifelerini güzelce yapan iyilik sevenleri müjdele.” ayeti kurbanın mana ve muhtevasını nazarlarımıza açıkça ifade etmektedir.
Yine karşılaşılan tüm zorluk ve sıkıntılara mukabil şükrü esas almak noktasında da kurbana emir vardır.
“(Ey Muhammed)Şüphesiz biz sana Kevser’i verdik. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Asıl soyu kesik olan, senin düşmanın (sana buğzeden)dir.” Şükrünü eda eyleyen kullarına bizleri de dahil eyle ALLAHIM…
Bu vesile ile vakıf olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında bizlere vekaletini verdiğiniz vacib akika adak veya şükür kurbanlarınızı yetimlere kimsesizlere ihtiyacı olanlara ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. Bu hususta bizlere ulaşabilirsiniz.
Cenab-ı Hakk kurbanın ifade ettiği bu manaları hayatımızın tamamına aksettirsin .