Vakıf geleneği insanlık kadar ve hatta kâinat kadar mazisi olan kıymetli bir sistemdir.
Çünkü; kâinat ve içindekiler bu manada halk edilmişler ve tavzif edilmişlerdir. Ve her şey bu geleneğe binaen vazifelerinde hiçbir karşılık beklemeksizin daim ve kaimdirler.
Yani, güneş, ay, yıldızlar, atmosfer, dünya, içindeki nebatat ve hayvanat, hepsi; Allah tarafından feragat ve fedakârlık merkezli olarak yaratılmışlar ve vazifelendirilmişlerdir.
Bu kanun tebligatta da kendini göstermiş, Adem (a.s)’dan itibaren Resul-i Kibriya (a.s.m) dahil tüm peygamberler, dinler ve kitaplar aynı geleneğe uygun olarak hiçbir karşılık beklenmeksizin tavzif edilmişlerdir. Yani bu yüce dava adamları, ücretlerini sadece Allah’tan beklemişler ve fisebilillah çalışmışlardır.
Bu gelenek, ecdadımızda fiilen en mükemmel seviyeye taşınmıştır. Yani, insanları; fıtratın esas merkezinde olan, feragat ve fedakarlık hakikatine yaklaştırmak için, Adem as’ dan itibaren sistematik olarak geliştirilen bu hakikat, Resul-i Kibriya’da (a.s.m) ikmal edilmiş ve en ideal örnekleri ortaya konulmuştur. Ecdadımız ise, bu geleneği teferruatıyla fiilen ve sistem olarak kemaliyle gerçekleştirmiştir.
Bu son nokta, Osmanlı vakıf geleneğinde şöyle klişeleşmiştir:
“Muhtaç bir insan vakıf bir evde doğar idi, vakıf bir anne tarafından emzirilir, vakfiyeli okullarda okutulur ve meslek sahibi yapılır, ihtiyaç halinde vakıf tarafından evlendirilir, hastalanır ise, vakıf şifa hanelerinde tedavi edilir. Öldüğünde ise, vakıf bir tabutla, vakıf bir kabristana defn edilirdi."
Bu seviyeye gelen vakıf geleneği, insanların menfaat ve mücadele merkezli yetiştirilmeleri nedeniyle geriletmiş olsa da;
Suffa Vakfı bu mükemmel geleneğin güzel örneklerinden biri olarak rahmetli Osman DEMİRCİ ve dava arkadaşları tarafında 1982 yılında başlayan çalışmalarıyla, resmi olarak 1990 yılında İstanbul'da kurulmuştur.
SUFFA VAKFI MÜTEVELLİ HEYETİ
Mustafa KARAMAN
Burhan SABAZ
Bahattin VURAL
Cebri TÜRKSEVER
Yemliha GÖRÜR
Veysel SAĞDIÇ
Fatih KUTLU
Tamer GÖDE
Abdulkadir YAZICI
Mehmet Emin DEMİRCİ
Ahmet ÇOLAK
SUFFA VAKFI İCRA HEYETİ
Mustafa KARAMAN (BAŞKAN)
Tamer GÖDE (MUHASİB)
Veysel SAĞDIÇ (SEKRETER)
Cebri TÜRKSEVER (ÜYE)
Yemliha GÖRÜR (ÜYE)
Tarık BAYKAL (YEDEK ÜYE)
Bahattin VURAL (YEDEK ÜYE)
SUFFA VAKFI SENEDİ
Madde 1 - Vakfın Adı: SUFFA VAKFI
Madde 2 - Vakfın Merkezi: İstanbul ‘dur
Adresi: Defterdar Mahallesi, Fethi Çelebi Caddesi No: 25/2, 34050 Eyüp - İSTANBUL
Vakıf amaçlarının gerçekleştirilmesinde yararlanılmak üzere ilgili mevzuat çerçevesinde, Vakıf Mütevelli Heyet kararı ile yurt içinde veya yurt dışında şube ve temsilcilikler açabilir, üst kuruluş kurabilir, üst kuruluşlara üye olabilir, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilir, yurt dışında kurulmuş kuruluşlarla işbirliği yapabilir ve kuruluşlara üye olabilir.
Madde 3 Vakfın gayesi : Umumi gayesi, bütün tahsil kademelerindeki talebelere hizmet etmek, onların millî ve manevî değerlerle teçhiz edilmesi için, her nevi imkanlar hazırlamaktır.
Madde 4 Vakfın gayelerinin tahakkuku için:
I- Vakıf, gayesini gerçekleştirme yolunda:
A) Bütün tahsil kademelerindeki talebelerin, yetişmeleri hususunda aynî ve nakdî yardımda bulunur, burslar verir.
B) Yurtlar, meskenler, okuma salonları gibi benzeri sosyal imkanlar hazırlar.
C) Yabancı lisan, üniversiteye hazırlık sanat ve mesleki kurslar açar, idare eder. Seminerler, konferanslar ve benzeri ilmî - akademik faaliyetlerde bulunur.
D) Kanunların müsaadesi ile her seviyede eğitim ve öğretim müesseseleri (anaokulu, ilköğretim okulu, lise, kolej ile lise öğrenimine dayalı olarak yüksek okul ve üniversite) açabilir, işletebilir.
E) Müelliflerin vakfın gayesine uygun olan eserlerini ve te'lif haklarını satın alır, basar, tevzi eder. Ayrıca vakfın gayesine hizmet etmek için web sitesi kurar, gerçek ve sanal internet ortamında gazete, mecmua ve kitap basar, neşreder. Radyo ve televizyonlarda programlar tertip eder ve ettirir.
F) Yurt içi ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alabilir, yurt içi ve yurt dışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere ayni ve nakdi bağış ve yardımda bulunabilir.
G) Umumi olarak halkın, milli ve mânevi sahalarda şuurlanması için çalışma yapar. Cami, Kur'an kursu ve benzeri hayır müesseselerini yaptırma ve tamir işlerini deruhte eder.
H) Vakıf gaye ve mevzuatına aykırı düşmeyen diğer bütün faaliyetlerde bulunur.
İ) Kurulacak eğitim tesislerindeki kapasitenin en az % 10 yetenekli fakat maddi imkanlardan mahrum öğrencilere, sağlık tesislerinde hizmetlerin ve yatak kapasitesinin en az % 10’u maddi imkanları mahdut hastalara tahsis edilir.
II- Vakfın gayelerinin tahakkuku için:
A) Gelir getirmek maksadıyla her türlü menkul ve gayr-i menkul alım, satım, ipotek, kiralama ve kiraya verme gibi işleri tanzim eder. Mal sahiplerinden istîmal ve intifa haklarını alır. Bunların umumunun gelirlerinden şartlı veya şartsız istifade eder. (gayr-ı menkullerin temliki izne bağlıdır)
B) Her sahada iktisadi müesseseler, ticari işletmeler ve şirketler kurar, işyerleri açar, kurulu olan şirket ve müesseselere ortak olur.
Madde 5 - Vakfın mal varlığı:
Vakfın kuruluşundaki ilk mal varlığı, bu senedin sonundaki kurucuların tahsis ettikleri toplam 100.000.000.-TL sıdır.
Madde 6 - Vakfın gelirleri: